dissabte, 6 d’agost del 2011

Blind Lemon Jefferson

(Couchman, Texas, octubre 1893 – Chicago, Illinois, desembre 1929)

Malgrat la importància musical de Blind Lemon Jefferson i la influència que va exercir sobre músics posteriors, la seva vida fou un autèntic misteri, començant per les dates del seu naixement (no està clar si va néixer al mes de juliol, setembre o octubre) i la seva mort. Tampoc se sap gran cosa sobre la seva ceguesa, que tot sembla indicar que era de naixement i que el va obligar a haver de guanyar-se la vida tocant la guitarra i cantant per pobles i cuitats del centre de Texas a l’edat de 7 anys.

Paradoxalment, aquest fill de granger no era nascut a la regió coneguda com a Delta del Mississippi i que va esdevenir el bressol dels principals exponents del gènere, sinó a l’estat de Texas. Aquest fet no ha impedit que Lemon Jefferson sigui considerat com un dels pioners del gènere, fins i tot per als més purites de la qüestió geogràfica. De fet, podem afirmar que Lemon Jefferson, gràcies a la seva extraordinària capacitat per tocar blues, va ser el primer músic en demostrar que les discogràfiques podien guanyar diners amb les vendes d’aquesta música crua i sense refinar de l’Amèrica rural, aconseguint que la Paramount venés més discs de blues tradicional, que del seu parent urbà, més sofisticat.

Lemon Jefferson va ser, sense cap mena de dubte, el precursor del blues de Texas, influint a posteriors bluesmen de la regió com Lightnin’ Hopkins o Lil’Son Jackson, entre d’altres. Músics com Leadbelly i T-Bone Walker sempre van reconèixer haver seguit l’exemple de Jefferson durant les seves peregrinacions i haver après directament d’ell.

Aquest músic virtuós va gravar prop de 90 cançons que han definit els cànons del blues de Texas (alguns, temes essencials com “Matchbox blues”, “Bad luck blues”, “Jack o’diamonds” o “See that my grave is kept clean”, versionats per Bob Dylan, Carl Perkins o els Beatles) en quatre sessions per a la Paramount: març de 1926, octubre de 1927, agost de 1928 i octubre de 1929.

Malauradament, l’exitosa carrera discogràfica de Blind Lemon Jefferson va durar només tres anys, doncs va morir a finals de 1929 molt probablement d’un infart, tot i que s’han suggerit altres possibles causes com l’assassinat, un accident de cotxe o fins i tot hipotèrmia en perdre’s pels glaciars del llac Michigan en sortir d’un concert privat a Chicago.

Sigui com sigui, el que és segur és que Blind Lemon Jefferson ens ha deixat un llegat musical de gran valor; un autèntic blues rural, sense adornaments ni disculpes i una veu llastimosa que era capaç de ballar amb les frases de la seva guitarra, que fluïen lliurement.


Disc recomanat

Títol: Black Snake Moan
Label: Milestone (MLP 2013)
Any: 1970

Cara A:
 1. That Black Snake Moan
 2. Stocking Feet Blues
 3. Blind Lemon's Penitentiary Blues
 4. Long Lastin' Lovin'
 5. Tin Cup Blues
                                                         6. That Black Snake Moan No.2

                                                        Cara B:
                                                         1. Mosquito Moan
                                                         2. Southern Woman Blues
                                                         3. Baker Shop Blues
                                                         4. Pneumonia Blues
                                                         5. Long Distance Moan
                                                         6. That Growling Baby Blues




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada