divendres, 5 d’agost del 2011

The land where the blues began


Què és el blues? D’on ve? Què amaga en la seva simple estructura de 12 compassos per tal de captivar-nos i atrapar-nos de manera hipnòtica? Definir el blues com un simple estil musical més seria caure en un reduccionisme extrem, en una simplificació desmesurada. El blues és molt més que això, és  autenticitat i emoció, és l’expressió crua del dolor d’un poble, de l’explotació, la penúria i la misèria, la marginalitat i les addicions d’una societat violenta. Tot plegat, sentiments (d’aquí el nom que el defineix) que impacten en el més profund de l’ésser humà.

Segurament, perquè el blues entronca amb el sofriment més profund de l’ànima, el seu origen es perd en la nit dels temps, molt probablement en la terra que va veure néixer l’ésser humà, l’Àfrica.

Són moltes les teories que intenten explicar l’origen del blues, però tot sembla indicar que el blues ens arriba fins a dia d’avui com a resultat d’una suma d’influències i aportacions sobre una base importada pels esclaus arrencats de l’Àfrica i portats a les plantacions del sud dels Estats Units.

Els griots africans, la crida islàmica a l’oració i les diverses tradicions de percussió del continent negre formen la base que arriba al nou continent i evoluciona d’acord amb la realitat quotidiana dels esclaus que són utilitzats per a les tasques agrícoles de les plantacions. Els field hollers, les work songs i els minstrel shows faran la resta fins a donar com a “producte final” el blues del Delta del Mississippi, una música pròpia de la comunitat negra fortament arrelada a la terra i el seu conreu.

Es diu que la primera constància que es té del que avui dia coneixem com a blues del Delta data del 1903, quan el músic de Florence (Alabama) W.C. Handy, que esperava un tren a l’estació de Tutwiler, va veure un negre esparracat que tocava la guitarra apretante un ganivet contra les cordes. La va definir com la música més extranya que havia sentit mai. Aquell dia no neixia el blues, però sí que va néixer la consciencia sobre la seva existència. A partir d’aquell dia la música canviaria per sempre.



La plantació Dockery, considerada el bressol del blues del Delta

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada